poniedzia貫k, 16 marca 2009
Przepis pochodzi z forum CC, autorem jest natomiastLiska. Oczywi軼ie nie by豉bym sob, gdybym czego nie pozmienia豉, podam wi璚 ju moj wersj, niezwykle udan (pewnie dzi瘯i dodatkowi 鈍ie篡ch dro盥篡) mimo nie w pe軟i sprawnego piekarnika.
250 g zakwasu 篡tniego
200 g m彗i pszennej bia貫j
150 g m彗i pszennejgraham
150 g m彗i 篡tniej
1 i 1/4 造瞠czki soli
1 造磬a oliwy z oliwek
5 g 鈍ie篡ch dro盥篡
250-300 ml wody
Wieczoremwymiesza zakwasz wod wkruszy dro盥瞠,doda pozosta貫 sk豉dniki. Wyrobi ciasto. Wody nale篡 dac tyle, by ciasto nie by這 zbyt zbite ale te nie rzadkie.
Foremk-keks闚k wysmarowa smalcem lub mas貫m i wysypa otr瑿ami.Ciasto prze這篡 do foremki i wstawi na noc do lod闚ki (uwaga, uro郾ie!).
Rano piekarnik nagrza do 220 st C.Wstawi chleb popryskany po wierzchu wod. Po 20 minutach zmniejszy temperatur do 190 st C. Piec kolejne 30 minut. Chleb wyj望 z foremki, odwr鏂i do g鏎y nogami i dopiec sp鏚 jeszcze jakie 10 min.
12:58, paulinek26121988 , 好iadaniowo
Link Komentarze (3) »
sobota, 14 marca 2009
Zabawne, jak cz瘰to najzwyklejszy przypadek wp造wa na nasze 篡cie. Niczym w "Efekcie motyla", drobne decyzje podj皻e pod wp造wem chwili maj daleko id帷e konsekwencje w przysz這軼i, pozornie nieistotne drobiazgi mog zmieni bardzo wiele. Nasuwa to troch pesymistyczne wnioski, kiedy cz這wiek zacznie si zastanawia "co by by這, gdyby...". Ja na przyk豉d mog豉bym mie pi璚ioosobow rodzin, by gwiazd telewizyjn lub pracowa na zmywaku w Wielkiej Brytanii- tylko przypadek zadecydowa, 瞠 jestem dok豉dnie t osob, kt鏎 jestem. Wystarczy, 瞠 urodzi豉bym si tydzie p騧niej, i nie pozna豉bym moich wspania造ch przyjaci馧, nie mieszka豉bym tu, gdzie mieszkam, kto wie, czy w og鏊e studiowa豉bym w Warszawie!
Decyzj o wznowieniu mojej przygody z zakwasem i pieczeniem chleba te podj窸am pod wp造wem chwili, po tym jak dowiedzia豉m si, 瞠 w mie軼inie niedaleko mojego miasta mo積a kupi chlebow m彗 篡tni :-) i na pewno b璠zie to mia這 znacz帷y wp造w na moje 篡cie, poniewa tym razem postanowi豉m, 瞠 za pieczenie bior si na serio, i 瞠 nie b璠 si zra瘸 ani niepowodzeniami, ani brakiem amator闚 moich wypiek闚. Wiosna idzie, wi璚 zawsze b璠zie mo積a si wybra do ζzienek, dokarmi dr鏏 i go喚bie :-))
Dzie I (czwartek)
1 szkl. m彗i 篡tniej chlebowej
1 szkl. wody
1 造瞠czka jogurtu naturalnego
Wszystko razem wymiesza na do嗆 g瘰t papk (mo積a doda wi璚ej m彗i lub wi璚ej wody). Przykry 軼iereczk i zostawi w ciep造m miejscu (okolice kaloryfera).
Dzie II (pi徠ek)
1 szkl. m彗i 篡tniej chlebowej
1 szkl. wody
Oba sk豉dniki doda do misktury z poprzedniego dnia. Zn闚 papka ma by do嗆 g瘰ta i uwaga- ma wype軟i maksymalnie po這w naczynia, bo s du瞠 szanse na to, 瞠 znacznie uro郾ie.
Dzie III (sobota)
Podziwia, jak zakwas b帳luje, cieszy si rozmna瘸j帷ymi si dro盥瘸mi, wymiesza i zacz望 szukajakiegoprostego przepisu na chleb.
Dzie IV (niedziela)
2造磬i m彗i
troch wody
Z mikstury odla 250 g zakwasu na chleb, do reszty doda m彗 i wod, wymiesza.
Dzie V (poniedzia貫k)
2 造磬i m彗i
troch wody
Dokarmi zakwas m彗 i wod, po jakich 3-4 godzinach jeszcze raz wymiesza i wstawi do lod闚ki.
Tak wygl康a豉moja pocz徠kowa hodowla. Szk馧 jest oczywi軼ie mn鏀two, przepis闚 tyle samo, zapraszam na forum CC!
04:27, paulinek26121988 , Dodatki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 08 marca 2009

Pocz徠kowo w og鏊e mnienie zachwyci. Ca陰 sobot my郵a豉m nad tym, jakie ciasto upiec, i wymy郵i豉m sobie co, co nawet nie mia這 wielkich szans na powodzenie. Nawet lekko si zdziwi豉m, gdy po p馧godzinnym pieczeniu okaza這 si, 瞠 chlebek wyr鏀 i nie ma zewn皻rznych znamion zakalca! Ale spr鏏owane na ciep這 by這 jakie ma這 s這dkie, niewyra幡e. Smaczne, ale nie powalaj帷e na kolana i zdecydowanie poni瞠j moich ambicji ;-)

W niedziel wieczorem zapakowa豉mkawa ciasta i przywioz豉m do Warszawy. Moi wsp馧lokatorzy nie s specjalnymi amatorami s這dko軼i, wi璚 chlebek tak sobie le瘸 owini皻y foli aluminiow do wtorku. A gdy wr鏂i豉m g這dna z uczelni i spr鏏owa豉m, z pewnym wahaniem... okaza這 si, 瞠 jest o niebo lepszy ni zaraz po upieczeniu! Zrobi si mi璚iutki, wilgotny i aromatyczny, czyli taki jaki sobie wymarzy豉m! Przepyszny!

4 jajka

6 造瞠k oleju
1 szkl ma郵anki
1/2 szkl miodu
3 banany
3/4 szkl p豉tk闚 owsianych
1/2 szkl cukru
1 造瞠czka sody
2 造瞠czki proszku do pieczenia
2 szkl m彗i
75 g mas豉
75 g wi鏎k闚
2 造磬i cukru br您owego

20:37, paulinek26121988 , 好iadaniowo
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 marca 2009

sk豉dniki:
1 puszka mleka skondensowanego s這dzonego
250g platkow owsianych zwyk造ch
75g wiorkow kokosowych
ok 200 g dowolnych bakalii
Mleko podgrza, doda p豉tki, wi鏎ki i posiekane bakalie. Prze這篡 do foremki wy這穎nej papierem do pieczenia lub foli, wstawi do piekarnika nagrzanego do 130 st, piec a masa si zarumieni. Jeszcze ciep貫 pokroi na pod逝積e batoniki, po wystygni璚iu prze這篡 do metalowej puszki i przez kolejne poranki rozkoszowa si smakiem.
毒鏚這: Nigella
20:20, paulinek26121988 , 好iadaniowo
Link Komentarze (3) »
poniedzia貫k, 23 lutego 2009
Przegl康aj帷 najnowsz ksi捫k Nigelli, przypomnia豉m sobie o pewnym fantastycznym wypieku, kt鏎ym razem z przyjaci馧k zajada造鄉y si w Szkocji. Co wiecz鏎 nasz kumpel, u kt鏎ego wynajmowa造鄉y mieszkanie, przynosi z pracy papierow torebk wype軟ion sconesami, kt鏎e danego dnia nie sprzeda造 si w cukierni, w kt鏎ej pracowa. Dla nich, czyli sta造ch mieszka鎍闚, sconesy te by造 ju tak atrakcj jak dla nas podeschni皻e kajzerki, ale dla mnie i Beaty, zm璚zonych i wyg這dnia造ch, te s這nawo-s這dkawe bu貫czki z rodzynkami by造 niczym manna z nieba. Oczywi軼ie mia豉m plany upiec sconesy zaraz po powrocie do domu, ale kompletnie o nich zapomnia豉m, a do dzi, kiedy to ogarn窸a mnie nieodparta ochota pieczenia uwie鎍zona efektem w postaci dziewi璚iu rumianych scones闚. Dwa na gor帷o po瘸r m鎩 kochany flatmejt, reszta czeka na jutrzejsze 郾iadanie. Do nich czekoladowo-orzechowy sos Nigelli, i s這dkie sny w oczekiwaniu na te pyszno軼i gwarantowane :))
2 szkl. m彗i
1/4 szkl. cukru
1/4 造瞠czki soli
1 造瞠czka proszku do pieczenia
75 g mas豉
1 jajko
1/2 szkl. 鄉ietanki krem闚ki
kropla olejku wanilinowego lub opakowanie cukru wanilinowego
50 g rodzynek
Wymiesza 4 pierwsze sk豉dniki i posieka je z zimnym mas貫m, a powstan ma貫 grudki. Doda reszt sk豉dnik闚 i szybko wyrobi na jednolite ciasto. Lekko podsypuj帷 m彗, rozwa趾owa je, czy raczej rozp豉szczy wa趾iem na placek o oko這 dwucentymetrowej grubo軼i, i um帷zon szklank wycina okr庵貫 sconesy. Uk豉da je na wy這穎nej foli aluminiow blaszce, smarowa jajkiem lub mlekiem i piec 15-20 min u temp 175 st, a b璠 pulchne i rumiane.
毒鏚這: net
21:04, paulinek26121988 , 好iadaniowo
Link Komentarze (1) »
sobota, 21 lutego 2009
Od paru ju lat co T逝sty Czwartek zabiera豉m si do sma瞠nia fawork闚 i jako mi by這 z nimi bardzo nie po drodze.Ba豉m morza wrz帷ego t逝szczu,zwykle nie mia豉mte czasu, poza tym wydawa這 mi si, 瞠 mn鏀two z nimi zachodu.Dzisiaj jednak m鎩 brat po nieopatrznym wyjawieniu mu moich obaw zacz掖 mnie wr璚z dr璚zy o talerz pe貫n z這cistych, posypanych cukrem pudrem fawork闚. Okaza這 si oczywi軼ie, 瞠 wszelkie moje obawy by造 nieuzasadnione, a ca豉 zabawa to kwestia jakiej godzinki, mo瞠 p馧torej :)
300 g m彗i
2 造磬i cukru pudru
5-6 鄴速ek
3 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
1 造磬a spirytusu
olej (tudzie smalec, brr..)
Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 razem na zwarte, ale mi瘯kie ciasto. Delikatnie podsypuj帷 m彗, wybi ciasto wa趾iem- ok 15 minut (normalnie wyjmujemy ciasto z miski, k豉dziemy na blacie, walimy wa趾iem :d, jak si rozp豉szczy to sk豉damy je na p馧 i tak dalej). Im d逝瞠j wybijane ciasto, tym pono lepsze faworki :)
Nast瘼nie rozwa趾owujemy ciasto najcieniej, jak si da (ma wr璚z prze鈍itywa). Je郵i podczas wa趾owania p豉t ciasta si kurczy, musimy z nim troch powalczy, ale naprawd warto :). Kroimy go na paski, na 鈔odku ka盥ego wycinamy szpark i przewijamy je, jak to si robi z faworkami :) Najlepiej to robi partiami, w miar gdy ju zrobione faworki si sma膨. A sma篡my je tak, jak frytki- na rozgrzany olej, po kilka sztuk. Ja mia豉m do嗆 ma造 garnek, w kt鏎y wla豉m litr oleju. Niekt鏎zy twierdz, 瞠 najlepsze faworki to te sma穎ne na smalcu, ale my郵 o garnku pe軟ym rozpuszczonego, 鈔ednio pachn帷ego smalcu lekko odbiera mi apetyt, wzbudzony przez widok pysznych, kruchych fawork闚 :))
毒鏚這: Mama
15:45, paulinek26121988 , Ciasteczka
Link Komentarze (2) »
pi徠ek, 06 lutego 2009
Uwielbiam piec dro盥鄴wki! To m鎩 ulubiony rodzaj ciasta, zaraz po pierniczkach. Dro盥瞠 chyba odwzajemniaj moj sympati, bo rzadko kiedy ciasto dro盥穎we mi nie wychodzi. Nawet najprostsze, najzwyklejsze bu貫czki mog zamieni ponury, zimowy poranek w pachn帷 i radosn chwil. Najcz窷ciej robi je z twaro磬iem, bo osobi軼ie przepadam za wszystkim, co mo積a podczepi pod kategori "przetwory mleczne", ale r闚nie pyszne b璠 z d瞠mem, nutell, jagodami- s這wem, z czym dusza zapragnie! Smacznego!
sk豉dniki:
50 g dro盥篡
1 szkl. mleka
4 szkl. m彗i
1/2 szkl. cukru
2 jajka
1/4 kostki mas豉
1 op. cukru wanilinowego
250 g bia貫go sera
1 jajko
3 造磬i cukru
1 op. cukru wanilinowego
1 造磬a m彗i
garstka rodzynek
Mleko lekko podgrza, wkruszy dro盥瞠, posypa 造磬 cukru, odstawi na 15 min. Mas這 rozpu軼i i przestudzi. M彗 wymiesza z cukrem, wla rozczyn i mas這, wbi jajka, wsypa cukier wanilinowy i wszystko razem wyrobi na mi瘯kie ciasto (im d逝瞠j, tym lepiej- ciasto b璠zie bardziej elastyczne, mniej klej帷e si- ale 10 min jest ok).
Twar鏬 zmiksowa z jajkiem, cukrem, cukrem wanilinowym i m彗. Dosypa rodzynki, wymiesza.
Ciasto podzieli na 16 kawa趾闚, ka盥y rozklepa na kszta速 okr庵貫go placuszka, nadziewa 造瞠czk twarogu, sklei brzegi i uformowa okr庵陰 bu貫czk. Uk豉da je na blaszce wy這穎nej foli aluminiow lub papierem do pieczenia, do嗆 lu幡o, bo podczas pieczenia bardzo rosn! Odstawi na godzin w ciep貫 miejsce albo na noc do lod闚ki (polecam wersj nr 2), piec, zajada! :)
毒鏚這: Mama
10:37, paulinek26121988 , 好iadaniowo
Link Komentarze (7) »
wtorek, 27 stycznia 2009
Proste i pyszne, czyli dwie najwa積iejsze cechy przygotowywanych przeze mnie da obiadowych :D Przepis dosta豉m od Beci (tak, tak, na odwr鏒 tym razem ;-) ) za czas闚 naszej pami皻nej wakacyjnej przygody w Szkocji. Udoskonali豉m go kukurydz i oto, co powsta這:
sk豉dniki:
3 cebule
2 puszki tu鎍zyka
1 kartonik (250 ml) 鄉ietanki 18%
puszka kukurydzy
s鏊, pieprz
1 op. makaronu spaghetti (500 g)
Cebule pokroi w pi鏎ka, posoli, poddusi na oleju do mi瘯ko軼i. Tu鎍zyka (w sosie w豉snym lub oleju, oboj皻nie) ods帷zy, doda do cebuli, wla 鄉ietank i wsypa kukurydz (r闚nie ods帷zon z zalewy). Wszystko razem poddusi 5 min, doprawi sol i pieprzem.
Makaron ugotowa al dente, prze這篡 na talerze, pola sosem. Je嗆! :)
Porcja wystarczy na nakarmienie 4 bardzo lub 5 mniej g這dnych os鏏.
毒鏚這: Becia
23:17, paulinek26121988 , Nies這dko
Link Komentarze (3) »
niedziela, 18 stycznia 2009
Absolutnie fenomenalne, mi璚iutkie, pachn帷e i pyszne! Odk康 odkry豉m ten niepozorny przepis, 1) polubi豉m cynamon 2)niemal zawszedro盥鄴wki 'wyrastam' ;-)w lod闚ce (vide przepis na Ciasto Wielkopolskie). 安ietne na weekendowe 郾iadanie, robi si je naprawd prosto i szybko, a efekt (tak瞠 wizualny :) ) przechodzi naj鄉ielsze oczekiwania! :)
50 g dro盥篡
1 szkl.mleka
2jajka
1/2 szklanki cukru
1/4 kostkimas豉
4 szklanki m彗i
opcjonalnie- sk鏎ka z cytryny

2 造磬i roztopionego mas豉
1/2 szklanki cukru
2 造磬i cynamonu
opcjonalnie- gar嗆 rodzynek
Mleko lekko podgrzac, wkruszy dro盥瞠, posypa 造瞠czk cukru i odstawi dowyro郾i璚ia. Mas這 rozpu軼i.M彗 przesia, wla rozczyn i mas這, wbi jajka i zagnie嗆 na mi瘯kie, elastyczne ciasto. (Im d逝瞠j si zagniata, tym 豉twiej p騧niej rozwa趾owa).
Ciasto rozwa趾owa na prostok徠 o wymiarach ok 30x40 cm (imd逝窺zy, tym wi璚ej mniejszych bu貫czek nam wyjdzie, im szerszy tym d逝窺za spiralka w ka盥ej bu貫czce ;-) ). Prostok徠 posmarowa rozpuszczonym mas貫m i posypa cukrem zmieszanym z cynamonem. Zwin望 wzd逝 szerszego boku,pokroi delikatnie na p馧toracentymetrowe plasterki i uk豉da na blaszce(do嗆 blisko siebie, 瞠by podczas pieczenia troszk si poskleja造). Blaszk w這篡 na noc do lod闚ki.
Nastepnego dnia wyj望 blach z lod闚ki, w這篡 do piekarnika i nastawi temperatur na 175 st.Piec a do zrumienienia si bu貫czek.
毒鏚這: Bajaderka (CC) + ja
21:36, paulinek26121988 , 好iadaniowo
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 11 stycznia 2009
Prosto z szale雟twa pierniczkowego wpad豉m w szale雟two naukowe, wi璚 kompletnie wylecia這 mi z g這wy blogowanie. ;-) Dwa egzaminy za mn, siedem przede mn (mmm rozkosze studiowania w mojej szkole...), nos w ksi捫ce, nawet o jedzeniu zapominam, co dopiero m闚i o pieczeniu! Ale przyrzekam sobie, 瞠 je郵i tylko wszystko zalicz, w ferie szykuje si m鎩 osobisty megafestiwal kulinarny! :D
Poni窺zy przepis kr捫y w sieci pod r騜nymi nazwami i w r騜nych wersjach, ja jednak do dzi pozostaj wierna CC i moim drobnym udogodnieniom/udoskonaleniom, gdy naprawd nic mu nie brakuje do tego aby na jego podstawie wyprodukowa ca陰 mas przepysznych ciastek. Nie lubisz pierniczk闚?- zmienisz zdanie! Dop鏦i osobi軼ie nie rozpocz窸am nowej tradycji 鈍i徠ecznej w moim domu te nie przepada豉m za piernikiem, ale te ciacha to inny wymiar smaku w por闚naniu z tymi kupnymi, naprawd! Zarabianie ciasta w pa寮zierniku to ju rytua, co roku robi o porcj wi璚ej, w tym by這 12 kg ciasta, a strach pomy郵e, co b璠zie za 30 lat ;-)
500 g miodu
2 szkl. cukru
1 kostka mas豉
1 kg+ 1 szkl. m彗i
3jaja
3造瞠czki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1 造磬a kakao
2 szkl. drobniutko posiekanych bakalii
1 op. przyprawy do piernika

Mi鏚, cukier i t逝szcz rozpu軼i w garnku i pozostawi do ostygni璚ia. Do masy doda m彗, jaja,kakao, przypraw, bakalieoraz rozpuszczon w zimnym mleku sod. Ciasto dobrze wymiesza, misk przykry 軼iereczk i odstawi na kilka tygodni w ch這dne miejsce. Gdy ju nadejdzie d逝go oczekiwany dzie pieczenia,rozwa趾owa ciastona grubo嗆 ok. 0,5 cm i wykrawa pierniczki.
Po upieczeniu pierniczki musz pole瞠 w metalowych puszkach ok 2-3 tygodnie.
Ja zagniatam ciasto w po這wie pa寮ziernika, piek pierniczki na pocz徠ku grudnia, lukruj i zdobi tu przed 安i皻ami. Cz窷 nadziewam powid豉mi i oblewam mleczn czekolad, cz窷 zostawiam bez niczego (najlepsze!). Piecze si je kr鏒ko, tak aby po wystygni璚iu nie by造 zbyt twarde. Je郵i nie chc zmi瘯n望 w puszce, mo積a wrzuci do nich kawa貫czek jab趾a lub plasterek cytryny. W przypadku niedomiaru puszek (u mnie nagminne) mo積a zapakowa pierniki do szklanych s這ik闚.
毒鏚這: Aganiok (CC)
22:50, paulinek26121988 , Ciasteczka
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4