Blog > Komentarze do wpisu

Pieróg krucho-drożdżowy z kaszą i białym serem

 
Calzone po lubelsku ;-)
W moim domu robi się dwa rodzaje pierogów- "ruskie" i "wiejskie". Z czego robi się i jak smakują pierogi ruskie to chyba nie muszę pisać, każdy pierogowy amator to wie :) natomiast pierogi wiejskie to potrawa ponoć regionalna, charakterystyczna dla Lubelszczyzny; nadzienie składa się głównie z białego sera i kaszy gryczanej. Moja Babcia czasem zapiekała taki farsz w cieście drożdżowym, więc pod jej inspiracją, nadzorem i opieką powstał taki oto przepis i jego rezultat w postaci pysznego wiejskiego pierogu (pieroga?) :D
  
  
składniki na ciasto:
2 szkl. mąki
1/2 kostki margaryny
25 g drożdży
1/4 szkl. mleka
1 łyżeczka cukru
1 żółtko
 
składniki na nadzienie:
100 g kaszy gryczanej
250 g białego sera
1 jajko
1 łyżeczka soli
ewentualnie- kilka listków świeżej mięty
 
Mleko podgrzać, dodać cukier i drożdże, rozetrzeć łyżeczką. Mąkę posiekać z margaryną, dodać rozczyn i żółtko, wszystko razem zagnieść na elastyczne i gładkie ciasto.
Kaszę ugotować i ostudzić, zagnieść z solą, jajkiem i białym serem, dodać drobniutko posiekaną miętę.
Blaszkę o wymiarach mniej więcej 15x20 cm wyłożyć folią aluminiową i połową ciasta. Nałożyć nadzienie, przykryć rozwałkowaną cienko drugą połową ciasta, zlepić brzegi. Wierzch nakłuć widelcem i posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 45 min w temp. 150 st. C, aż powierzchnia piegora będzie rumiana, a brzegi będą odstawać od ścianek blaszki.
Pieroga podaje się na zimno, po ostygnięciu, gdyż wówczas nadzienie staje się odpowiednio zwarte. Można przechowywać w lodówce. Pyszne ze szklanką mleka (podpowiada Tata).
 
źródło: Babcia + ja
sobota, 26 stycznia 2008, paulinek26121988
Komentarze
2008/01/26 16:39:50
Musi być smaczne:). Czasami robię pierogi z takim farszem. Sa pyszne!
-
2008/01/27 13:36:32
Oj, nareszcie taki przepis! Taki pieróg jest przepyszny, bo też go wypiekała moja babcia, szkoda tylko, że nie zdążyła mi przepisu podać:( U nas też często piecze się takiego pieroga z kaszą jaglaną przygotowaną na mleku i delikatnie posłodzoną. Dzięki za przepis i pozdrawiam:)
-
Gość: asia, 85.219.135.*
2008/03/07 11:31:50
rzeczywiście może być pycha chociaż ja znam z przekazu babci farsz: kasza gryczana,
ziemniaki uduśdane, cebulka i boczek.
pozdrawiam serdecznie